ВЪЛШЕБСТВА
Били почитани като символ на плодородието, богатството и успеха

Едно от най-вълшебните същества в легендите и митовете по света е драконът. Тези горди и величествени създания се срещат в писмените източници по целия свят - от Япония и Китай, та до Скандинавия и Америка.

Описанието им в митологиите е различно, като особено резки промени се наблюдават в характера им и външния облик. Така например в китайските митове те са два вида, люспести и гладки. Огнедишащите от земята на Конфуций са предимно водни и обитават езерата. Били почитани като символ на плодородието, богатството, успеха и императора. Символът, свързван с драконите, била перлата и се смятало, че перлите са избълвани или намерени от драконите. В Китай драконите се делели на девет подвида, като например: дракони на духа на дъжда, на скритите съкровища, небесни дракони и др.

В японските митове тези величествени същества също били на почит. Така например един от боговете на дъжда е богът дракон Рюджин, почитан по време на суша. Според легендите той живее в морето и езерата и поражда тъмните облаци. Освен добрите дракони и в Япония, както и в другите страни, има легенди за дракони, носещи наводнения. Такъв е примерът с дракона Ямата-но ороти.

Освен в традиционните си образи тези митични създания са почитани и под други. Така например в Индия съществува култ към змиевидните същества Нага. Интересно е да се отбележи, че в преводите на китайски техният предводител Нагараджа в китайската литература се нарича цар на драконите.
В земите между Тигър и Ефрат също са останали легенди за силата им. В една вавилонска легенда се споменава за змея Мородай. Легенди за змейове и дракони съществуват в почти всички митологии. В Древна Елада за дракони се споменава в малко по-различна форма - един от източниците е митът за похищението на Европа от бог Зевс и търсенето й от нейните братя. В цикъла за аргонавтите златното руно е пазено от змей. За разлика от другите митични образи драконите изглеждат далечни, като че ли не са от този свят, а от друга Вселена.
Както е известно, във всяка легенда има частица истина и изхождайки от това, не е изключено да съществуват и дракони. Вероятно те не изглеждат по описания митичен начин и най-вероятно това се случва в свят, паралелен на нашия. Тези, които са прочели статията за хрономагията, знаят, че съществуват безброй светове, така че, кой знае, може да съществуват и дракони някъде. Едно е сигурно, от знанията на древните народи научаваме, че драконът - това е самата същност на магията.

Бойко ЦЕНКОВ